Svängig, glad, vacker och tänkvärd folkvismusik

Stinas visor befinner sig någonstans mitt emellan visor och bluegrass, svensk och irländsk folkmusik och allt annat som inspirerar och berör. Det är svängigt och stämningsfullt med både humor och allvar. Underfundigt, vackert, tänkvärt och lättsamt på samma gång. Texterna handlar om att vara mitt i livet i stort och smått – om cykelturer, husdrömmar, kärleken, tidens gång och om att bli sams med en dans på ett köksgolv. Det mesta utspelar sig i Göteborg, som också är bandets hemstad.

“Äkta spelmansglädje, modernt och traditionellt i ljuv blandning. Texter som berör, roar och träffar mitt i diktarstammen. Sådana grupper behövs!!”/Gåke Gunnarsson, vissångare

“Stina sjunger inte bara klockrent, hennes stämma känns också spännande. Och Stinas visor är värda att lyssna uppmärksamt på, mer än en gång!” /Harald Treutiger, TV-profil och vissångare

“Att få höra Stinas visor var fräscht, medryckande och charmigt! Stinas självklara sång och musikernas lek var härligt att ta in. Folkmusik, visa och Stinas visors egen stil i en härlig blandning. Man kan inte låta bli att bli glad och må gott! Tack! “/Susanna Moberg, frilanssångerska, pedagog och arrangör

Om albumet Medan bäcken brusar 2020:

”Stina Klintboms sång känns så nära och berörande, så självklart övertygande; i hennes texter får vardagen en glans och en lyster bortom det vanliga. Det porlar som en kallkälla och brusar som en norrländsk fors. Med glädje, renhet och energisk intensitet.
I orden finns tänkvärda kommentarer till de stora frågorna om livet och kärleken /…/ Ett album som både inspirerar och angår, du rycks med och blir glad av att lyssna”
/Lira musikmagasin

Om albumet När jag mötte dig 2014:

”Många är de som försökt ta in visan i ett modernt sammanhang, ofta med en för intern, stel eller allmängiltig ton som resultat. Stinas visor däremot hittar ett överraskande samspel mellan traditionsbundna stilkonventioner och modiga genrebändningar./…/Ett tajt band, sinnrika arrangemang och muntra melodier.” /Lira Musikmagasin

Bandmedlemmar:
Stina Klintbom, sång
Magnus Markling, mandolin, tin whistle
Andreas Nordanstig, gitarr
Johan Bengtsson, kontrabas
Hanna Austern, fiol

Mer om bandet

Stinas visor startades senhösten 2009, då Stina Klintbom och Magnus Markling blivit inspirerade av en konsert med Sofia Karlsson. Stina började skriva låtar redan på spårvagnen hem och efter lite funderingar kring vilka instrument som skulle ingå tillfrågades Mirjam Simonsson på fiol samt Viktor Turegård på kontrabas och Oskar Reuter på gitarr. Första spelningen blev en bejublad debut hos Visans vänner på Kustens hus i Göteborg. Först därefter kom bandets namn och nya idéer började spira, som bland annat ledde till en miniturné i Halland. 

Sommaren 2010 hade tre låtar spelats in på en demo i Kristina Anttilas studio i Göteborg. Tågresa blev vald att skickas in till radiotävlingen Svensktoppen nästa (numera P4 Nästa) och det ledde till konserter på Liseberg, en vinst i Göteborgsfinalen och en hel del speltid i radio P4.

2012 fick bandet en nystart då Viktor och Oskar ersattes av Johan Bengtsson på kontrabas och Andreas Nordanstig på gitarr. Sommaren 2014 släpptes gruppens första album som fick namnet När jag mötte dig och därefter följde några år med många konserter på visscener och i kyrkor.

Under 2018 välkomnades en ny medlem i Hanna Austern på fiol och i februari 2020 kom bandets andra album Medan bäcken brusar. Efter release-konserten kom turnén dock av sig på grund av pandemin. Istället börjades en parallell satsning på barnmusik med singeln Lekplatspolska och spelningar på Naturleken i Partille. När scenerna öppnade igen blev det bland annat en turné till olika bibliotek i Västergötland i samarbete med Musikcentrum Väst.

2023 gick bandets första workshop med kör av stapeln i Strömstad tillsammans med bandet Doggerland 2024 väntas nya inspelningar tillsammans med bandets producent Markus Göransson på Vajberiet i Göteborg.